Paczuli uzyskuje się poprzez destylację suchych liści, zbliżonej do mięty, rośliny. Porasta ona łąkowe obszary Indonezji. Skondensowany zapach paczuli jest surowy, ziemisty i dymny, pokój wypełniony aromatem olejku zapachowego o nucie paczuli, staje się pełen ukrytego mistycyzmu. W taki właśnie, charakterystyczny sposób pachną ubrania w sklepach indyjskich. Dzięki całkowicie naturalnym, niezwykle silnym właściwościom bakterio- i grzybobójczym, paczuli wykorzystuje się w Indiach do okadzania tkanin. Nadaje to jednocześnie piękny aromat i zabezpiecza sukno przed szkodnikami.
Sposób użycia: rozcieńczyć kilka kropel olejku w odrobinie wody i umieścić mieszankę w kominku zapachowym, zapalić świecę podgrzewającą. Olejek stosować można także do nasączania suszu kwiatowego (potpourri). Wszystkie potrzebne akcesoria, znajdziesz w Laboratoriach Zapachu!